Nedejme se

19.11.2013 09:34

Vážení spoluobčané,

3.listopadu t.r. bylo založeno občanské sdružení, jehož název Nedejme se odráží  jak důvod vzniku, tak i cíl, k němuž budou všechny aktivity  OS směřovat. Nedejme se  a všemi dostupnými a legitimními prostředky  bojujme v součinnosti se zastupiteli obce proti schválení navrhované podoby územního plánu, v němž je vymezen koridor pro vybudování rychlostní silnice I/14 Vysokov – Červený Kostelec.

Prvním a zásadním krokem je vyjádření nesouhlasu se Zásadami územního rozvoje Královéhradeckého kraje (ZÚR) a Politikou územního rozvoje ČR (PÚR), od jejichž podoby se odvozuje závazná podoba územního plánu naší obce. Nebude-li koridor pro rychlostní silnici v PÚR a ZÚR, nebude ani v územním plánu.
Nesouhlas může každý z Vás vyjádřit podpisem pod zamítavé stanovisko níže uvedeného znění. Podpisové archy budou k dispozici v obchodě pana Klugara a v kanceláři obecního úřadu. Osobně Vás také v nejbližších dnech  s podpisovým archem navštíví někdo ze spoluobčanů, možná i mladších (studenti a mladí hasiči). Archy s podpisy občanů budou zaslány nejpozději 25. listopadu na ministerstvo dopravy, odbor výstavby krajského úřadu a osobně předány hejtmanovi panu Lubomíru Francovi.
Současně se může každý z Vás svým podpisem přihlásit za člena občanského sdružení, které je připraveno shromažďovat podněty občanů, radit se o nich, koordinovat postup jednání se zastupiteli obce a vystupovat jako  reprezentant občanů a seriózní a neodbytný partner v jednání s orgány státní správy. Své připomínky a návrhy může kdokoliv z vás zaslat na e-mailovou adresu neprelozka@seznam.cz. Nedejme se!!!
Za zakládající členy OS:   B.Šimek, Trubějov, L.Novotná, Trubějov                                         
J.Nývltová, Kramolna, R. Mütsch , Kramolna, P. Macháček, Kramolna    
 

zamítavé stanovisko

Krajský úřad Královéhradeckého kraje
odbor územního plánování a stavebního řádu
oddělení územního plánování
Pivovarské náměstí 1245
500 03 Hradec Králové Trubějov 4.11.2013
 
Zásady územního rozvoje Královéhradeckého kraje – přeložka silnice I/14 – zamítavé stanovisko občanů
 
Dne 25.10.2013 byla na úřední desce Krajského úřadu Královéhradeckého kraje zveřejněna veřejná vyhláška –Zpráva o uplatňování Zásad územního rozvoje Královéhradeckého kraje v uplynulém období (listopad 2011 – listopad 201), návrh.
V souladu s §42 odst.3 stavebního zákona uplatňujeme následující připomínky:
a) před stanovením trasy přeložky silnice I/14 přes Kramolnu nebylo provedeno posouzení dle zákona č. 100/2001 Sb. tak, jak ve svém závěru uvádí vyhledávací studie (Valbek, spol. s.r.o., Liberec, 2009), doposud jediná zpracovaná dokumentace:
/Citace dle kapitoly 8. Závěr a doporučení, Průvodní zpráva této dokumentace:
„Trasa je navržena ve výsledných variantách B a C, resp. C1 jako podklad pro posouzení dle
zákona č. 100/2001 (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších
předpisů. Na základě výsledků tohoto posouzení budou stanoveny podmínky pro realizaci
záměru a zahrnutí trasy silnice I/14 do územních plánů a ZÚR. Dále bude zpracována studie
ekonomické návratnosti metodikou HDM 4, zpracování a schválení investičních záměrů. Teprve na základě těchto dokumentací může být rozhodnuto o výběru nejvhodnější varianty se zohledněním všech aspektů. Před zahájením DÚR (dokumentace pro územní rozhodnutí) je nutné zpracovat předběžný geotechnický průzkum.“
Výše uvedené bylo ignorováno a trasa dle varianty B byla vymezena v ZÚR Královéhradeckého kraje a zařazena do návrhového období.
b) Navrhovaná přeložka I/14 je vedena přes obydlené části, v těsné blízkosti námi obývaných rodinných domků. Její vybudování by mělo za následek absolutní znehodnocení kvality života – hluk, značné znečištění a znehodnocení kvality ovzduší, celková devastace krajiny. Kvalita ovzduší je důležitým faktorem ovlivňujícím život především našich dětí, vždyť i MŠ Kramolna je díky své poloze cíleně vyhledávána rodiči, jejichž děti trpí astmatem či podobnými vážnými zdravotními obtížemi.
c) Dalším vážným důvodem je neodmyslitelný fakt, že v případě realizace této přeložky I/14 variantou B (resp.A), vedenou přes jmenované obce (Kramolna, Lhotky a Trubějov), a již několik let plánované a projednávané realizaci obchvatu Náchoda na mezinárodní silnici I/33 jdoucí na hraniční přechod do PL, která je vedena přes JZ část obce Kramolna, dojde k oboustrannému sevření obcí dvěma velmi frekventovanými silnicemi. Zvýší se exhalace škodlivých plynů, současně dojde k výraznému znehodnocení cen našich pozemků a nemovitostí, k citelnému narušení již investičně započaté a soukromými investory současně plánované výstavby rodinných domů v naší lokalitě, kterou zachycuje již navržený ÚPO.
d) Negativním dopadem je i znehodnocení historické části obce, původní vesnické zástavby na návětrné straně, která má být dle veškeré územně plánovací dokumentace chráněna a rozvíjena zejména v bydlení venkovského typu a od níž se má v souladu s požadavky ÚPD i zákonodárce rozvíjet výstavba RD v prostoru mezi oběma současnými st. silnicemi, vedoucími na Červený Kostelec a Studnici a Českou Skalici.
Toto je v rozporu s bodem C.8.2 Dopravní závady v území Zprávy o uplatňování Zásad územního rozvoje Královéhradeckého kraje. Cituji: „Průtah silnice I. třídy přes zastavěná (případně zastavitelná) území. Požadavkem na aktualizaci je navrhnout řešení směřující k jejich eliminaci nebo minimalizaci.“
Z těchto důvodů my, níže podepsaní , s navrhovanou přeložkou silnice I/14 přes Kramolnu nesouhlasíme:                        
                                          
 

—————

Zpět